Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/btcspot/public_html/includes/menu.inc).

Is bitcoin een piramidespel?

Veel onwetenden en critici beweren of menen dat bitcoin een piramidespel is. We zullen heel kort uitleggen waarom bitcoin geen piramidespel is.

Een piramidespel volgens WIKI

Het piramide spelEen piramidespel is een 'spel' waarbij deelnemers een inleg doen en tevens proberen anderen over te halen om mee te doen, waarna de inleg van de nieuwkomers als prijzengeld uitbetaald wordt aan bestaande deelnemers. Uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal (door de deelnemer) geworven nieuwkomers. Aan het ontvangen van dit prijzengeld ligt geen andere activiteit ten grondslag dan het werven van nieuwe deelnemers.

Zodra er geen nieuwe deelnemers meer bijkomen, stort de piramide in elkaar en zitten de meeste deelnemers (de onderste brede lagen van de piramide) met het verlies van hun inleg. In bovenstaand voorbeeld zullen verreweg de meeste deelnemers hun geld kwijtraken.

Waarom Bitcoin geen piramidespel is

De deelnemers proberen niet anderen over te halen. Als ze het toch doen staat daar geen prijzengeld tegenover. Je kunt niets winnen met bitcoin dat ten koste gaat van nieuwe deelnemers. De grondslag voor bitcoin is niet gebasseerd op nieuwe deelnemers. Zonder nieuwe deelnemers blijft het bitcoin "spel" gewoon bestaan en stort niet in.

Ja maar, in het begin was het makkelijk om bitcoins te verkrijgen dus, . .

De personen die als eerste zijn gestart hebben dit spel gecreëerd om er beter van te worden.

Inderdaad in het begin was het makkelijk om bitcoins te verkrijgen, zelfs zonder anderen hierbij te betrekken. Men kon gewoon met de computer bitcoins gaan delven (mining). De eersten hadden dus geluk net zoals de personen die als eerste aandelen Microsoft of Google hebben gekocht. De waardevermeerdering is grotendeels op basis van geluk mede bepaald door de marktontwikkelingen (marktwerking heet dit). 

Aan de twee belangrijkste punten van een piramidespel wordt niet voldaan. Het "bitcoin systeem" stort niet in omdat er geen nieuwe deelnemers meer bijkomen en deelnemers worden niet beloond door nieuwe deelnemers te werven.

Als tegenvraag (denkwerk) zou de vraag gesteld kunnen worden: Is het huidige valutasysteem met banken en overheden geen piramidespel of ponzieschema dat gewoon kan voortduren omdat dit veel verfijnder is. Omdat het zo groots is opgezet overleeft het de bestaande deelnemers, ze gaan dood en er komen automatisch weer nieuwe bij. Misschien is de True Man show wel een aardige film om te bekijken.

 

 

Tags: